Рус / Укр

Що таке спліт-система і як її вибрати?

Що таке спліт-система і як її вибрати?

Кондиціонер за сучасними мірками - не розкіш, а необхідна побутова техніка. Якщо в лісовій глушині, в прохолодному цегляному заміському будинку є ризик «не розплавиться» в період спеки, то у міських жителів - надія тільки на прохолоду з охолоджувача повітря. Будинки в містах часто будуються з матеріалів, які не тільки не зупиняють тепло, але і мають властивість його накопичувати. Тому, коли заміські жителі вже насолоджуються такою жаданою прохолодою після заходу сонця, «кам'яні джунглі» ще не відпускають тепло отримане від сонця за день - асфальт, бетонні споруди і т.д. віддають накопичене за день.

Так що для міських жителів питання «купити чи не купити» - не стоїть. Набагато актуальніше питання - «який кондиціонер або спліт систему купити», «чим відрізняються спліт система від кондиціонера» і так далі.

Багато покупців плутаються між поняттями «спліт система» і «кондиціонер». Адже спліт система - це ніби як теж кондиціонер, а моноблочний кондиціонер - ніби як теж система, хоч і не спліт. Спробуємо розібратися - що таке спліт система і чим відрізняється спліт система від кондиціонера.

Моноблок або кондиціонер звичайний, найпростіший

Основна відмінність між кондиціонером і спліт системою - це кількість блоків. У звичайного моноблочного кондиціонера блок, власне - моно, тільки один. Монокондіціонер ділиться на два «підвиду» - віконні і компактні. Віконні охолоджувачі користуються популярністю через невелику вартість. Компактні цінують за свободу розміщення - встановити такий кондиціонер можна де завгодно, а переустановлення (як і установка) не вимагає монтажних робіт і здійснюється просто перенесенням приладу з місця на місце.

Всі складові простого моноблочного охолоджувального приладу поміщені в один корпус, який або підвішують на стіні, або встановлюють на підлозі. Тепле повітря з блоку компактних кондиціонерів відводиться за допомогою гнучкого шлангу, а у віконних - частина корпусу вивішується назовні для перенесення тепла.

З плюсів моноблочних охолоджувальних конструкцій можна відзначити наступне:

  • Не псують зовнішній вигляд будівлі (на відміну від спліт-систем, зовнішній блок яких нерідко виглядає не естетично)
  • Можливість установки «поверх ремонту», без заподіяння шкоди інтер'єру
  • Мінімізація комунікацій - відсутні фреонові, а в деяких моделях - і дренажні системи
  • Можливість установки в таких ситуаціях, коли установка спліт-системи - неможлива
  • Простий в установці і відсутній ризик неправильного монтажу, в більшості випадків моноблок можна з легкістю встановити самостійно

З мінусів можна відзначити:

  • Часу і зусиль при обслуговуванні моноблока затрачується набагато більше, ніж у випадку спліт систем, а сама конструкція менш продумана для зручності користувача в процесі обслуговування приладу
  • Всі гучні частини моноблока знаходяться всередині приміщення, тому ви будете чути, як працює вентилятор і інші агрегати

Стерео або роздільна спліт-система

Пристрій спліт-система складається з двох (і більше, в мульті-сплітах) блоків, які з'єднані між собою міжблочними комунікаціями. Один блок пристрою поміщають на вулиці, а другий - всередині приміщення. У зовнішньому блоці знаходиться основна «начинка» охолоджуючої системи - вентилятор, компресор і конденсатор, а внутрішній блок як правило - компактний і естетичний. Принцип роботи спліт системи такий же, як і у моноблока, однак працює він тихіше, а потужність у нього більше.

У випадку з мульті-спліт системою до одного зовнішнього блоку можуть приєднуватися кілька внутрішніх блоків - від двох до дев'яти.

Переваги спліт систем:

  • Всі гучні агрегати знаходяться в зовнішньому блоці, тому в приміщенні не чути, як працює прилад
  • Естетичність, непомітність. Сам внутрішній блок як правило невеликий, але навіть його є можливість «заховати» в стелю, стіну і т.д.
  • Велика в порівнянні з моноблоками функціональність. Наприклад - можливість не тільки охолоджувати, але і обігрівати приміщення.
  • Висока потужність, можливість дистанційного керування, продуктивність, наявність в деяких моделях клімат-контролю

Недоліки:

  • Складність установки. Для монтажу краще запросити майстра, самостійно встановити прилад краще не намагатися.
  • Зовнішній блок вразливий, так як знаходиться на вулиці. Є ймовірність механічних пошкоджень, причиною яких можуть бути вандали і хулігани, погані погодні умови
  • На деякі будинки, які є архітектурними об'єктами заборонено вішати зовнішні блоки

Як вибрати спліт систему або кондиціонер-моноблок?

Вибираючи охолоджуючий прилад необхідно враховувати багато факторів:

  • Можливість установки зовнішнього блоку
  • Допустимий рівень шуму
  • Кількість приладів, які необхідно встановити для охолодження певної площі
  • Спрямованість приладу тільки на охолодження або необхідність і нагріву приміщення

Це тільки деякі чинники, які підкажуть - як вибрати спліт систему для квартири або офісу, як вибрати спліт систему для будинку або моноблок для технічного приміщення. Наприклад, для технічних приміщень важливими факторами є - економічність і потужність, тоді як естетичність і рівень шуму не є головними. При виборі охолоджуючої системи для будинку, квартири, офісу чи торгової площі на перший план виходять саме параметри компактності і естетичності, малий рівень шуму приладів.

Одного рецепта - який кондиціонер або спліт система краще, не існує. Враховуються особливості приміщення, необхідні параметри потужності, зовнішні фактори і т.д. і т.п. Якщо, проаналізувавши свої потреби і фінансові можливості ви все-таки не визначилися з вибором - телефонуйте! Наші консультанти швидко і професійно підберуть оптимальний варіант. У нашому інтернет магазині можна купити кондиціонер, сплит-систему або мульти спліт систему на будь-який смак і колір!

08.05.2019, 15:40