Рус / Укр

Вплив кондиціонеру на здоров'я: міфи та реальність

Вплив кондиціонеру на здоров'я

Кліматична техніка вже давно перестала бути розкішшю, перетворившись на звичну та повсякденну річ. Але разом із широким розповсюдженням прийшла і «погана слава» - різноманітні хибні теорії про те, що нібито існує якийсь негативний вплив кондиціонера на здоров'я. Це не дивно - в мережі циркулює величезна кількість аналогічних міфів і про інші складні електронні пристрої - мікрохвильові печі, телевізори, комп'ютери. Міфів, в основі яких лежать спотворені чи недозрозумілі реальні факти. Тож зараз ми вам спробуємо розповісти, що ж насправді може, а що – не може, кондиціонер.

Чи можливий негативний вплив кондиціонера на самопочуття?

Можливий, але лише при порушенні правил експлуатації. Справа в тому, що нові моделі завжди тестуються як на працездатність, так і на безпеку для здоров'я користувачів. У тому числі й тому, що виробникам зовсім не потрібні зайві судові розгляди через те, що хтось постраждав під час використання їхньої продукції. Втім, історії подібні випадки відомі – проте саме вони і спричинили створення більш чітких і докладних правил експлуатації нових моделей. І саме на них ґрунтуються міфи про те, чи шкідливий кондиціонер для здоров'я, які існують досі.

Кондиціонери можуть стати причиною алергії?

Справа в тому, що домашній пил – у принципі алерген, що викликає у деяких людей патологічні реакції. Особливо при підвищенні її концентрації у повітрі. І побутові спліт-системи цьому нібито сприяють. Так ось – це спостерігається тільки в тому випадку, якщо забувати про регулярні чистки фільтрів та поверхонь внутрішнього блоку. Саме там осідає пил у процесі фільтрації. На жаль, у кожного фільтруючого пристрою є межа, після якої він перестає працювати. На щастя, сітчасті фільтри достатньо ретельно промити проточною водою, щоб повернути їм працездатність. Те саме стосується і внутрішніх поверхонь, на яких пил осідає в другу чергу.

Так що при правильній експлуатації та своєчасному чищенні кондиціонер не підвищує, а знижує ризик виникнення алергічних реакцій. У тому числі і тому, що можна рідше провітрювати приміщення, за рахунок чого зменшується ризик потрапляння алергенів з вулиці - тополиного пуху, наприклад.

Своевременная чистка кондиционера

Кондиціонери викликають сухість шкіри

У процесі роботи побутових спліт-систем з повітря дійсно видаляється деяка кількість вологи, проте вплив на шкіру це викликає лише при тривалому знаходженні в приміщенні та в основному у тих, у кого і так є схильність до сухості. Так що так, ця проблема є, проте вона коригується банальним використанням автоматичних та ручних зволожувачів, а також – періодичним відключенням пристрою та подальшим провітрюванням приміщення.

Кондиціонери викликають застуду та спазми бронхів?

Почнемо з того, що переохолодження, яке реально можуть викликати кондиціонери – далеко не головна причина виникнення застуди. Для цього потрібна наявність потенційно небезпечних мікроорганізмів, ослаблений імунітет та ще ряд факторів. Та й саме переохолодження спостерігається лише у разі неправильного використання кліматичних пристроїв – виставлення занизьких температур та знаходження безпосередньо під струменем охолодженого повітря протягом тривалого часу.

На щастя, у сучасних моделях можна змінювати положення стулок, перенаправляючи повітряний потік для більш ефективної та безпечної циркуляції. А щодо низьких температур - в інструкції з експлуатації не просто так говориться, що краще виставляти такий режим, при якому в приміщенні буде на 4-5 градусів прохолодніше, ніж зовні.

Дотримуючись цих правил, ви також зведете до мінімуму ризик виникнення бронхоспазмів, які часто виникають у деяких чутливих людей при вдиханні холодного повітря.

Що ж до інфекційних захворювань, а саме – «хвороби легіонерів», то тут мають збігтися кілька досить специфічних умов. Для початку - потрібні бактерії легіонели, які на жаль, досить часто зустрічаються в техногенному середовищі. Потім – досить висока температура та вологість усередині самого кондиціонеру – в межах 25-30 градусів. І наявність охолодженого конденсату не тепліше, ніж 3-4 градуси. Плюс досить тривале перебування у приміщенні. Так що так, таке поєднання можливе, але вкрай малоймовірне.

Позитивний вплив

З міфами щодо негативу ми розібралися, але що з позитивом? Яка користь від кондиціонера звичайним людям?

Крім істотного підвищення рівня комфорту, кондиціонери також позитивно впливають на здоров'я. Здебільшого, за такими напрямами.

Позитивний вплив кондиціонера

Захист від зневоднення

При підвищенні температури вище рівня комфорту в людини включаються компенсаторні механізми терморегуляції, основний з яких - посилення потовиділення. Аж до різних ступенів зневоднення. Так, це компенсується активним споживанням води, але разом з потом також вимиваються і деякі мінеральні речовини, які не так легко поповнювати. А кондиціонери просто не допускають такого розвитку подій за рахунок збереження температури в межах «зони комфорту».

Захист для серцево-судинної системи

А це другий компенсаторний механізм. Судини розширюються, за рахунок чого – більш активно випромінюють тепло в навколишній простір. Ось тільки це може спричинити зменшення артеріального тиску і компенсаторне збільшення інтенсивності роботи серця, щоб зберігати кровопостачання органів на належному рівні. Якщо додати до цього підвищення густоти крові через зневоднення – стає зрозуміло, чому серцеві напади найчастіше трапляються влітку.

Захист від бактерій

Існують фільтри, які не лише затримують пил, а й усувають різноманітні потенційно небезпечні мікроорганізми. Ті ж легіонели, наприклад. Також у деяких кондиціонерах є вбудовані іонізатори повітря, які не лише допомагають впоратися з неприємними запахами, але й знищують різноманітні мікроби. На жаль, цими корисними доповненнями оснащуються не всі моделі кондиціонерів, так що якщо вам важливий додатковий захист від бактерій – варто більш ретельно підходити до процесу вибору.

Заключення

Чи небезпечні кондиціонери? Якщо їх неправильно експлуатувати, так. Однак це стосується абсолютно будь-якої складної техніки. Якщо ж своєчасно проводити профілактику і вчасно чистити іх, то ймовірність негативного розвитку подій буде зведена до мінімуму.

По-хорошому, профілактика кондиціонерів та спліт-систем, що використовуються у побуті, має проводитися 2 рази на рік – навесні та восени. Але тільки в тому випадку, якщо пристрій активно використовувався весь цей час. Що стосується чищення, то фільтри внутрішнього блоку повинні промиватись десь раз на 2-3 тижні, а все інше прибиратися приблизно раз на квартал. Однак якщо ви відзначили зниження ефективності роботи пристрою, то ця пряма вказівка на те, що необхідний позачерговий огляд.

Так що регулярна перевірка, чищення та обслуговування кондиціонерів – запорука того, що вони будуть приносити вам тільки і винятково користь.

03.06.2022, 17:51