Рус / Укр

Утилізация фреону та кондиционерів

Утилізация фреону R22 R410 R407 R32

Утилізация фреону R22,R410,R407,R32 550 грн/кг.
Утилізация кондиціонера 700 грн.

У 1985 році був прийнятий так званий «Монреальський протокол», який регулює, серед іншого, викиди шкідливих речовин, які можуть негативно впливати на навколишнє середовище в цілому та озоновий шар зокрема. І в число таких речовин увійшли різноманітні варіанти фреону – газу, що широко використовується в холодильній промисловості та у побутових кондиціонерах. З того часу його не можна просто так викидати на смітник, тому й виникла особлива послуга – утилізація кондиціонеру.

Як вона здійснюється?

Є кілька ситуацій, за яких утилізація кондиціонеру є єдиним виходом. Банальна – пристрій зламаний та діагностика показала, що ремонту він не підлягає. Альтернатива – заміна встановленої кліматичної системи більш сучасне обладнання.

Існує певний протокол проведення утилізації, який дещо відрізняється залежно від того, чи працює компанія з приватною особою, чи з якоюсь організацією. У другому випадку додається пункт про звірку ідентифікаційних номерів та подальше офіційне списання. У звичайній ситуації, справа йде в такий спосіб.

  • Безпосередній демонтаж кондиціонеру, а також – додаткових систем. Досить складний єтап, особливо якщо зовнішній блок знаходиться на великій висоті.
  • Доставка демонтованого обладнання на підприємство з подальшим розбиранням.
  • Вилучення фреону. Тут є різні способи, найпростіший - збір пароподібного холодоагенту. Застосовується для побутових спліт-систем малої потужності. Більш складний - збирання рідини. Після цього фреон може як перероблятися для повторного використання, так і відправлятися на утилізацію.
  • Розбір решти елементів на окремі компоненти з подальшим сортуванням залежно від матеріалу. Подальша їх вторинна переробка.
  • Знищення частин, які не підлягають вторинній переробці. Зазвичай їхня кількість не перевищує 5 відсотків від загальної ваги виробу.

Чим небезпечний фреон і що з ним робити?

Почнемо з того, що «фреон» - це не одна конкретна речовина, а технічна назва групи біоорганічних речовин, що містять фтор, які активно використовуються в хімічній промисловості. І якщо самі речовини є хімічно і біологічно інертними, то в процесі нагрівання вони можуть розпадатися на більш небезпечні сполуки.

Простий приклад - фреон R-12, одна з ранніх версій. Простий, дешевий, негорючий, але розпадається з утворенням фтористого водню, фосгену та чадного газу. На щастя, для цього потрібні дуже високі температури, які не так часто зустрічаються. Однак сама по собі ця речовина вкрай небезпечна для озонового шару. Настільки, що викидання кондиціонерів з нею карається суттєвим штрафом, розмір якого набагато перевищує ціну утилізації кондиціонера. Для юридичних осіб, наприклад, штраф може сягати сотень тисяч гривень.

Що стосується того, наскільки небезпечний звичайний холодоагент для людини, то все просто. Незважаючи на те, що утилізація фреону R22 і більш просунутих марок здійснюється зі суворим дотриманням техніки безпеки, нетривалий контакт людини навіть з повним об’ємом газу, що знаходився в системі циркуляції для здоров'я не є небезпечним. Як показали експерименти, ядуха починається тільки при досягненні концентрації потенційно небезпечних речовин у повітрі на рівні 30 відсотків, що в побуті практично недосяжно.

До кого звертатися за послугами утилізації?

Офіційну утилізацію кондиціонерів у Києві дозволено тим компаніям, що отримали спеціальну ліцензію для цього та дозвіл на роботу з хімічними відходами від 1 до 4 класу небезпеки. Просто тому, що в залежності від марки, фреон може вважатися як практично безпечним 4-м, так і досить небезпечним 2. Таких організацій не так багато, оскільки їм доводиться використовувати спеціальне обладнання та техніку.

Довгий час сферою діяльності компанії SCU була виключно установка, ремонт, обслуговування та демонтаж кондиціонерів, але з недавніх пір ми за підтримкою ліцензованих партнерів додали послуги по утилізації кліматичного обладнання та витратників до нього. А враховуючи, що SCU славиться відповідальним та професійним підходом до роботи, ви можете не сумніватися, що ваше замовлення буде виконано швидко, якісно та за цілком розумну ціну.

16.06.2022, 12:39